Groene-Hub - Afbeelding - Nieuws - Gratis Compost op Landelijke Compostdag - 25 maart 2023

25 maart 2023: Gratis Compost op Landelijke Compostdag

25 Maart is het Landelijke Compostdag, een initiatief van de Vereniging Afvalbedrijven.

De GFE-T composteerders en gemeenten organiseren deze dag om bewoners te stimuleren groente-, fruit-, etensresten en tuinafval gescheiden aan te leveren. Door gratis zakjes compost uit te delen wil de afvalsector de mensen bedanken voor hun inspanning voor het scheiden van afval én mensen stimuleren dit te blijven doen.

Ook de Groene Hub werkt samen met de gemeente Amsterdam en afvalbedrijf de Meerlanden aan een project om GFE in te zamelen. De Meerlanden leegt 1x in de week de bakken met groente-, fruit- en etensresten en verwerkt dit tot groen gas en compost. Dat kunnen zij doen dankzij de groep Gaasperdammers die trouw hun GFE naar de bak brengt en daarmee een bijdrage levert aan de circulaire economie. Hiervoor willen de Groene Hub en De Meerlanden alle buurtbewoners hartelijk bedanken. Met een zakje compost natuurlijk.

Maar wat voor compost krijgt u en wat kunt u ermee?
Deze compost wordt dus gemaakt van onze etensresten. In een grote vergister van Meerlanden zetten bacteriën het GFE om in groen gas en biowater. Dat biowater zit vol met voedingstoffen die goed zijn voor de grond en de planten. Het water wordt gehygiëniseerd en ingedroogd. Als droge compost kun je het toevoegen aan de bodem. Het verbetert de bodemstructuur doordat het voeding en organisch materiaal toevoegt. De ideale bodem heeft een kruimelstructuur, dit zorgt voor stabiliteit en voorkomt dat bodemdeeltjes loslaten. De plantenwortels kunnen door de poriën makkelijk de bodem doordringen en vinden hier water, zuurstof en voedsel.

In de tuin kunt u de compost gebruiken door een laag van ongeveer 2 cm tussen de planten te strooien. Gebruikt u de compost voor bloembakken, vermeng dan de potgrond met maximaal 20% compost.

U kunt uw gratis zakje compost zaterdag 25 maart tussen 11:00 en 16:00 uur afhalen bij de Groene Hub.

Maar kom liever niet te laat want, Op=Op !