Groene Hub - Afbeelding - Nieuws - Ervaringen Delen over Infraroodpanelen - Impressie 1 - 27 februari 2023

27 februari 2023: Ervaringen Delen over Infraroodpanelen

In mei 2022 is de actie “Warmte delen met infraroodpanelen” van start gegaan. Een actie die draagkrachtige Gaasperdammers de mogelijkheid biedt een warmtepaneel van 1100 Watt met korting te kopen en daarmee buurtbewoners, die dat niet kunnen betalen, de mogelijkheid geven een paneel van 600 Watt met vrijwilligerswerk te verdienen.

De bedoeling is natuurlijk dat iedereen er dan lekker warmpjes bij zit in de winter én dat de energierekening omlaaggaat. Stroom is immers goedkoper dan gas. Maar hoe werkt dat nu werkelijk in de praktijk?

Verwarmen de panelen voldoende? Gaat de gasrekening inderdaad omlaag en de elektriciteitsrekening niet te veel omhoog? Het is uiteindelijk voor iedereen een leerschool, ook voor de Groene Hub.

Dat was dan ook de reden voor de Groene Hub om een bijeenkomst te organiseren voor de gebruikers. Want door ervaringen en tips met elkaar te delen leren we hoe je de panelen optimaal gebruikt én de energierekening omlaag krijgt.

Het was een gevarieerde groep mensen die zich maandagavond rond de tafel schaarden. Gebruikers van 1100 Watt-panelen, gebruikers van de 600 Watt-panelen én nog een aantal geïnteresseerden in de actie. Voor die laatste groep was het een mooie gelegenheid om zich verder te laten informeren. Onder leiding van Maartje Bos én onder het genot van een kop koffie of thee kon iedereen zijn of haar verhaal doen. Dat heeft een boel goede informatie opgeleverd.

Het zal duidelijk zijn dat het uitmaakt hoe je woonsituatie is of een paneel wel of niet zinvol is. Een 600 Watt-paneel verwarmt immers niet de hele kamer. Prima dus wanneer je alleen woont en alleen jezelf hoeft te verwarmen, maar niet als je de zitkamer voor de hele familie op een aangename temperatuur wilt houden. Iedereen gebruikt het paneel dan ook op zijn eigen manier. De 1100 Watt-panelen worden veelal gebruikt om een ruimte in huis te verwarmen, de 600 Watt-panelen worden meestal gebruikt om je als persoon warm te houden, bijvoorbeeld op je werkplek of in huis of in de zithoek ’s avonds voor de tv als de centrale verwarming uitstaat.

Wat ook naar voren kwam was dat niet iedereen een thermostaat bij het paneel heeft en ook niet iedereen gebruikt maakt van een app of energiedisplay waarmee je het verbruik ziet van je paneel (en andere apparaten). Beiden zijn een handige aanvulling om je energieverbruik te monitoren. Voor een aantal gebruikers is het dan ook nog even wachten tot de eindafrekening van de energieleverancier komt voor ze weten of ze per saldo inderdaad goedkoper af zijn met panelen.

Ron van het repaircafé had nog een leuke laatste tip: De infraroodpanelen werken het best wanneer je donkere kleding draagt. Zwart neemt immers meer warmte op dan wit. Kijk, daar had nou haast niemand aan gedacht!

Al met al een geslaagde en gezellige bijeenkomst waarbij iedereen van elkaar heeft kunnen leren om de energierekening naar beneden te krijgen. En we zullen dat zeker de komende maanden blijven doen!

Ben je ook geïnteresseerd in een infraroodpaneel? Lees hier alles over de actie:
https://groenehub.org/infraroodpanelen/

Groene Hub - Afbeelding - Nieuws - Ervaringen Delen over Infraroodpanelen - Impressie 2 - 27 februari 2023

Groene Hub – 27 februari 2023 – Meeting – Ervaringen delen over Infraroodpanelen