Groene Hub - Afbeelding - Nieuws - Een nieuw leven voor eenzame sokken - 9 mei 2023

9 mei 2023: Een nieuw leven voor eenzame sokken

Precieze cijfers ontbreken, maar goede schattingen over hoeveel sokken er jaarlijks worden vermist zijn er wel. Britse wetenschappers hebben onderzoek gedaan naar het mysterie van de verdwenen sokken. Het schijnt dat we per persoon 15 sokken per jaar verliezen. Dat omt erop neer dat alleen al in Nederland zo’n 250 miljoen sokken per jaar worden vermist. En er dus evenveel sokken eenzaam achterblijven.

Gelukkig is er ook voor deze vergeten groep een speciale herdenkingsdag in het leven geroepen: Lost Sock Memorial Day. Op 9 mei kunnen wij nu alle verloren sokken én hun achtergebleven wederhelft eren en gedenken.

Het fenomeen verloren sokken roept natuurlijk ook wat vragen op en op deze speciale dag is het een mooi moment om daar eens over na te denken. Want waar zijn al die verloren sokken toch gebleven? Ze moeten toch ergens zijn? En wat gebeurt er met de achtergebleven okken? Krijgen zij een nieuwe wederhelft of eindigen ze als poetsdoek of in de afvalbak?

Een vraag die wij intussen wel kunnen beantwoorden is hoe groot de kans is dat jij een sok verliest. Wasmachinebouwer Samsung heeft hiervoor een formule ontwikkeld:

De vermiste-sokformule: sokverliescijfer = (W+C) – (PxA)

Waarbij:
W = hoeveelheid was
Het aantal mensen in het huishouden vermenigvuldigd met de wekelijkse wasfrequentie

C= complexiteit van de was
Hoeveel types was er in een week worden gedaan vermenigvuldigd met het aantal sokken dat per week gewassen wordt.

P = hoe positief met staat tegenover het doen van de was
Gemeten op een schaal van 1 tot 5, waarbij 1 staat voor “grote weerzin in het doen van de was” en 5 voor “groot plezier in het doen van de was”.

A = aandacht
Het aantal deelprocessen dat iemand uitvoert aan het begin van de was zoals zakken leegmaken, mouwen uitrollen etc.

Nu weet je dus ook hoeveel sokken er eenzaam bij jou achterblijven.

Deze sokken kun jij nog een gelukkig 2e leven geven door ze in te leveren bij de Groene Hub. Op dinsdag 9 mei geeft Astrid Gilds een workshop handpoppen maken. De deelnemers maken handpoppen voor zichzelf én voor de kinderen in het AMC. Zo kan een eenvoudige, eenzame sok nog een hoop plezier geven. Opgeven voor de workshop kan bij astrid@groenehub.org. Wees er wel op tijd bij, want vol is vol!

Heb je geen zin in de workshop maar ben je wel in het bezit van eenzame sokken? Lever ze, gewassen graag, bij ons in. Wij geven ze graag een zinvol, gelukkig 2e leven.

Wil je kans maken op 1 van de 2 leuke duurzame attenties? Lever dan je sok in met daarin je naam, email en/of telefoonnummer. De winnaars krijgen dan bericht.

Ongewassen sokken en sokken met gaten worden uitgesloten van deelname.