Groene Hub - Afbeelding - Nieuws - Impressie van het Donut Deal Festival - Impressie 1 - 19 oktober 2022

19 oktober 2022: Impressie van het Donut Deal Festival

Pionieren in onze wijk met 3 nieuwe donut deals tijdens het Donut Deal Festival
Op 18 oktober spatte de energie ervan af in de Groene Hub met Zuidoost bewoners, Internationaal bezoek uit Grenoble, vele Amsterdamse gasten én bezoekers uit het hele land. Een enthousiast Hub team met vele vrijwilligers stond om 08.00 uur klaar om de bezoekers te ontvangen.

Op deze dinsdag vond het Donut Deal Festival plaats georganiseerd door de Amsterdam Donut Coalitie, met 13 sessies over de hele stad waarvan 4 sessies in de Groene Hub.

De dag begon met een indrukwekkende ceremoniële opening. Kate Raworth werd uitgedaagd door Anne Stijkel om pijlen van de binnenkant en de buitenkant van de donut met elkaar te verbinden. Deze vorm roerde haar vanwege de symboliek. Deze handeling om in plaats van een lintje door te knippen, de pijlen juist met elkaar te verbinden onderstreept de nieuwe manier van samenleven waar wij voor staan in de Groene Hub.

Groene Hub - Afbeelding - Nieuws - Impressie van het Donut Deal Festival - Impressie 2 - 19 oktober 2022

3x Donut Deals
De 3 Donut Deal sessies gingen allemaal over hoe je de waarde die er al is te zien/erkennen en in de wijk te houden, door fietsen te repareren met lokale fietsdokters en door met Lokaal Geld de ondernemers en de vrijwilligers meer zichtbaar te maken en ervoor zorgen dat het geld (de waarde) die wordt gecreëerd in de wijk ook ín de wijk blijft.

Donut Deal Bike Kitchen
Hoe fantastisch zou het zijn als iedereen in Holendrecht een goed werkende fiets heeft! Enkele van onze buurtgenoten zetten zichzelf actief in voor het herstellen van fietsen in de wijk. Zo ook Glenn Pengel, een buurtbewoner die al jaren gratis fietsen repareert voor mensen in zijn wijk Holendrecht. Glenn spreekt buurtbewoners aan van wie de fiets iets mankeert en hij biedt aan dit
probleem dan ook direct te verhelpen. Door zijn makkelijke manier van communiceren wordt Glenn vaak gevraagd door buurtbewoners om hun fietsen te repareren. Glenn wil graag zijn buren blijven helpen maar mist een (sociale) werkplaats om de fietsen echt goed in te kunnen herstellen. Met de komst van de Bike Kitchen heeft Glenn een plek gevonden. Hij wil samenwerken met jongeren uit de buurt en hen enthousiasmeren voor fietsen en de lifestyle die erbij komt kijken vanuit de bike life filosofie.

Op 25 oktober was de opening van de ruimte en de start van het fietsdokter project. Wees allemaal welkom wekelijks op dinsdag tussen 10:00 en 14:00 uur om je fiets te laten repareren en deel gelijk jouw fietsverhaal.

Donut Deal inspiratiesessie
Tijdens de Donut Deal inspiratie sessie in de middag werd iedereen uitgedaagd om zelf na te denken over hoe je in de Donut kan komen en wat voor ideeën en plannen/acties er dan ontstaan.

Tegen het einde van de Groene Hub sessies gaf Siward Zomer een korte presentatie over de Donut Deal Weespanelen (link naar weespanelen DD) die opgeschaald is van het plaatsen van 1 zonnepaneel naar minimaal 10.

Met trots blikken we terug op een fantastische dag. De 3 de Donut Deals al waren al ver van tevoren zorgvuldig voorbereid. Tijdens het Donut Deal Festival zijn de Donut Deals compleet  gemaakt als gemeenschap. Zo was in de middag een heel team aan het zwoegen om de Internationale Donut Deal ´Together Towards Clever Re-use of Organic Resources rond te maken (foto) en was Maartje om 17.55 vlak voor sluitingstijd in de copy shop om de 3 Donut Deals te printen.

’s Avonds kwamen de deelnemers van de 13 sessies die door heel Amsterdam werden gehouden bijeen in Pakhuis de Zwijger om Donut Deals te pitchen of Donut Deals in de maak te presenteren. Wil je de avond terugkijken? Bekijk de uitzending Pakhuis de Zwijger Donut Deal dag hier terug.

Groene Hub - Afbeelding - Nieuws - Impressie van het Donut Deal Festival - Impressie 3 - 19 oktober 2022

Groene Hub - Afbeelding - Nieuws - Impressie van het Donut Deal Festival - Impressie 4 - 19 oktober 2022

Groene Hub - Afbeelding - Nieuws - Impressie van het Donut Deal Festival - Impressie 1 - 19 oktober 2022

Groene Hub - Afbeelding - Nieuws - Impressie van het Donut Deal Festival - Impressie 5 - 19 oktober 2022
En we staan ook in de Trouw! Lees het Artikel Trouw Donut Deal dag online.

Heb je zelf ook ideeën rondom sociale duurzaamheid? Neem contact met ons op via info@groenehub.org met het Donut Deal Expertise Centrum: ddec@groenehub.org, 06-19039645 (Maartje Bos)