Er zijn nogal wat mensen direct of indirect aan de Groene Hub zijn verbonden. Eerder hebben wij Johnson al voorgesteld, nu is het de beurt aan Mathilda.

Mathilda is een van de vrouwen die deel uitmaakt van het project ‘Slimme gordijnen’, waar zij via het traject ‘Leven Lang Leren’ terecht kwam.

Mathilda is in Ghana geboren en alweer zo’n 30 jaar geleden naar Nederland gekomen. Het was wel even wennen in het begin, zo’n heel andere cultuur. Maar ze heeft zich toch vrij makkelijk aan kunnen passen. Alleen wanneer zij van vakantie of familiebezoek weer terugkeert in Europa moet zij zich soms weer realiseren: “Oh ja, dit is Europa”, vertelt zij met een lachje.

In Nederland heeft zij haar kinderen gekregen, maar is naast het moederschap ook altijd actief geweest met van alles en nog wat. Mathilda is iemand die van aanpakken houdt en dan ook altijd gewerkt heeft. Tot zij door een ongeval op het werk thuis kwam te zitten. Maar dat is dus niets voor haar. Zij sloot zich aan bij een naaigroep van Stichting Kracht en Pracht in het buurthuis in Holendrecht waar Muriël haar vertelde over het traject “Leven Lang Leren” dat in de Groene Hub van start zou gaan. Of zij misschien interesse had? Ja hoor, Mathilda wel. Leren en doen, een prachtige kans om je blikveld te verruimen en nieuwe ervaringen op te doen.

Mathilda vertelt dat duurzaamheid het belangrijkste is wat zij hier heeft geleerd. Hoe wij beter voor de aarde kunnen zorgen door duurzaamheid een plaats in ons leven te geven. Dat daar niet altijd dure en moeilijke maatregelen voor nodig zijn heeft Mathilda zelf bewezen door op het idee te komen om van oude, kapotte kleding deurstoppers te maken. Niet alleen een heel leuk idee, zij heeft ook de daad bij het woord gevoegd en samen met een aantal vrouwen deze deurstoppers gemaakt. Een praktische maatregel om de warmte in de kamer te houden en ook nog eens leuk om te zien.

Inmiddels heeft Mathilda zich aangesloten bij het project “Slimme gordijnen”. Door isolerende gordijnen te maken, stook je minder voor de buitenlucht en kan de gasrekening omlaag. Het is de bedoeling dat de vrouwen van deze groep les krijgen om werkelijk kwaliteitsgordijnen te leren naaien. En dat is nu precies wat Mathilda graag wil: een echt goed vak leren.

We hopen de eerste resultaten gauw te zien: demo-isolerende gordijnen voor in de Groene hub zelf!