Groene Hub - Logo - Homepage - Header - Groene Hub

Donut Deals

Groene Hub - Afbeelding - Donut Deals - Banner - GFE Vergister

Net als in veel andere Amsterdamse wijken hebben we in Holendrecht een enorme overlast van ratten. Afgelopen zomer liepen ze over onze schoenen bij ons op het schoolplein. Help! Er zijn zoveel ratten omdat ze in de buurt zoveel etensresten vinden.

Hoe gemakkelijk kunnen dingen zijn die zo ingewikkeld lijken. De vierde Donut Deal van de Groene Hub is daar een prachtig voorbeeld van: het Rattenplan van Gaasperdam. Als je al je etensresten in de biovergister gooit, krijg je GroenGas waarmee je kunt koken. En de ratten hebben niks meer te eten. Doei! Ze vertrekken uit de buurt.

Van etensresten kun je heel goed GroenGas maken, waarmee je gewoon kunt koken of hamburgers bakken. Alle broodkorsten, klokhuizen en restjes van je pizza, döner of roti zijn dus waardevol. Als je die goed inzamelt, kun je gratis gas maken. Daar heb je dan wel een apparaat voor nodig.

Dat apparaat staat al sinds december 2020 bij de Groene Hub: een mini-biovergister. Je stopt er allerlei etensresten in (die je nu nog in de vuilnisbak of op straat gooit) en bacteriën maken er gas van. En ook nog compost, waarmee je tomaten, komkommer, okra en kouseband kunt kweken. Het vergunningsproces heeft 14 maanden geduurd, maar nu mag ie op 30 maart 2022 dan eindelijk aan!

Hoe zit het nou precies?
Als we dat nu goed doen, alle voedselresten inzamelen en vergisten, dan komt er dus veel minder eten op straat te liggen. Dan hebben de ratten hier niks meer te zoeken. Ze pakken hun koffers en vertrekken uit de buurt.

Is het zo makkelijk? Ja en nee. We moeten het met z’n allen doen. En volhouden. De straten, pleinen en tuinen schoonmaken en schoon houden. Alle etensresten apart inzamelen om te vergisten.

Moet je dan gewoon voedsel verspillen? Nee, natuurlijk niet. Eten is kostbaar. Maar helaas hebben we te maken met veel voedselresten. (Ongeveer 85 kilo per Amsterdammer per jaar, dat is 70 miljoen kilo in heel de stad.) In plaats van die ‘restjes’ aan de ratten te voeren, kun je er beter gas van maken. Daarmee kun je prima hamburgers bakken en je huis verwarmen.

Intussen moeten we de ratten ook ‘afvangen’ – doodmaken dus. Het zijn er gewoon teveel. Rattenvangen is niet ons doel, we willen ervoor zorgen dat ze hier niet welkom zijn. We hebben in 6 weken tijd met lokdozen en klemmen (zonder gif) 54 ratten gevangen. Dat is veel voor zo’n klein pleintje. Het is ook niet leuk, al die dode diertjes, maar nu lopen er bijna geen ratten meer rond bij ons. Het kan ook aan de kou liggen, maar we willen in elk geval niet dat ze weer terugkomen. Daarom willen we met alle buurtbewoners, met de winkeliers, de gemeente en de scholen samen optrekken om ervoor te zorgen dat er geen eten op straat komt en dat we alle voedselresten inzamelen. In heel Holendrecht. In heel Gaasperdam. In heel Amsterdam.

GroenGas is niet alleen goed voor het klimaat, het levert ook gewoon betaald werk op, zinvol en waardevol werk. Afval inzamelen, schoonhouden, rattenvangen, om maar wat te noemen.