Groene Hub - Afbeelding - Nieuws - Opening Biovergister - Impressie 1 - 22 juni 2022

22 juni 2022: Opening van de Biovergister

Op 21 juni scheen de zon in volle glorie en was het feest!

Met zo’n 90 buurtbewoners, partners uit de hele stad en speciale gasten hebben we gevierd dat de biovergister in gebruik genomen mag worden! Na een vergunningstraject van maar liefst 16 maanden was de vreugde en trots alleen maar groter. De energie, blijdschap en trots straalt dan ook af van de foto’s.

Groene Hub - Afbeelding - Nieuws - Opening Biovergister - Impressie 2 - 22 juni 2022

Zita Pels, wethouder duurzaamheid, had de eer om samen met Angel de kinderburgemeester en Chief Science Officer Caroline Nevejan de biovergister officieel in gebruik te nemen. Geweldig dat Angel zo enthousiast is geworden om te kijken bij haar eigen school en andere scholen hoe er daar ook een biovergister geplaatst kan worden. Ook vanuit Groningen  en zelfs vanuit Berlijn is interesse in ons project getoond.

Groene Hub - Afbeelding - Nieuws - Gaasperdams groen gas is realiteit - 21 juni 2022

Dat is precies de reden waarom we voorafgaand aan de opening een mini conferentie hebben georganiseerd. We hebben al zo’n 20 plekken geïdentificeerd in de stad waar ook een biovergister met een vergelijkbare sociale impact. Als het aan de wethouder en Nevejan ligt dan gaat dat ook zeker gebeuren!

Het begin niet bij de biovergister, het begint bij gemeenschappen rondom de biovergister, die samen hun afval inzamelen en waar allemaal nieuwe verbindingen omheen ontstaan. En het begint bij kennis. Wist je dat je met 1 bananenschil 20 minuten op groen gas kan koken? Benieuwd naar het hele verhaal van de biovergister en de donut deal? Lees de story van Maureen Healy hier

Groene Hub - Afbeelding - Nieuws - Opening Biovergister - Impressie 3 - 22 juni 2022

Wat een speciale sfeer aan de opening gaf, was het inwijdingsritueel van Desta Beekman met zang van Monique Mijnals.

Het was meer dan fantastisch om dit met de buurt te vieren.

De voetjes gingen na afloop dan ook zeker van de vloer met salsa en afrobeat.